SZDSZ

Ez az oldal nem az SZDSZ hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az SZDSZ honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Uniós támogatás az oroszországi finnugor kisebbségeknek

2007.07.19. 11:08 politikus

SZENT-IVÁNYI István (SZDSZ) az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) külügyi költségvetési előadója kezdeményezi, hogy az Európai Unió 2008. évi költségvetésében indítson új programot az oroszországi finnugor kisebbségek támogatására.

A program, amely kísérleti jelleggel indulna 2008-tól, az oroszországi finnugor kisebbségek anyanyelvi oktatási, kulturális és médiával kapcsolatos tevékenységét támogatná. SZENT-IVÁNYI István javaslata szerint a kezdeményezés 2008-ban 5 millió euró forrással gazdálkodna, amely a tapasztalatok és igények fényében tovább bővíthető.

"Az Európai Unió és Oroszország közötti oktatatási és kulturális együttműködés eddig kizárólag a többségi orosz kultúrára koncentrált. Kezdeményezésemmel szeretném felhívni a figyelmet a több szempontból kritikus helyzetben lévő oroszországi finnugor kisebbségekre, és eszközt biztosítani megmaradásuk támogatásához" - fejtette ki a magyar liberális képviselő.

"A ma kezdődő finnugor csúcstalálkozó jelen körülmények között sajnos sem a finnugor népek közötti szolidaritás demonstrálására, sem az oroszországi finnugor népek nehézségeinek bemutatására nem alkalmas. Az általam javasolt program a maga szerény eszközeivel rég várt pozitív jelzést küldhet rokonainknak" - mondta SZENT-IVÁNYI István.
 
Forrás: szdsz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: eu külpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://szdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr27120983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása