SZDSZ

Ez az oldal nem az SZDSZ hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az SZDSZ honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Gusztos: "A demokratikus ellenzék március 15-éi a szabad Magyarország előhírnökei voltak"

2008.03.17. 10:09 politikus

"A feladat adott, és nem kicsi. Nekünk, a fiatal magyar demokrácia híveinek, állampolgárként, és nekünk, a fiatal magyar demokrácia új politikus-generációjának a dolgunk, hogy megvédjük azt a konstrukciót, melyet a demokratikus ellenzék jelesei megálmodtak és létrehoztak. A mi feladatunk, hogy megvívjuk ezt a politikai küzdelmet, hogy megvédjük közös szabadságunkat." 


Tisztelt megemlékezők, kedves Barátaim!

Gyerekkoromban még nem lehetett szabadon ünnepelni március 15-ét.

Emlékszem az apámra, aki a salgótarjáni panellakás konyhájában különféle drótok radiátorcsőre kötésével eszkábált antennát, hogy hallgatni tudja a Szabad Európa Rádió hatalom által zavart adását. Emlékszem a félelemre anyám szemében, amikor először felmerült az ötlet, hogy talán engem is elvinne magával az apám egy, a demokratikus ellenzék által szervezett március 15-ére. Emlékszem: 86-ban Újpalotáig jutottam, anyám húgai lekapcsoltak, nem engedtek apámmal jönni - és milyen jól tették.

Az egypárti diktatúra nem nézett jó szemmel semmit, ami kívül volt a megemlékezések állam által megszabott keretén. Voltak emberek - miattuk fordult érdeklődésem a politika, a liberalizmus felé - akik nem fogadták ezt el. Voltak emberek, akik bátran kiálltak, és azt mondták: március 15. kádári értelmezése hazugság, a polgári Magyarország születésnapját pedig jogunk van szabadon, rendszerkritikus véleményünket vállalva megünnepelni. A vélemény szabadságáért, a szólás szabadságáért, a gyülekezés, az egyesülés szabadságért, alkotmányos jogállamért, többpárti demokráciáért, a szabad hazáért küzdöttek.

A demokratikus ellenzék március 15-éi a szabad Magyarország előhírnökei voltak.

Néhány maroknyi, majd néhány száz bátor ember, igaz demokrata, jó hazafi indította el a küzdelmet, melynek eredményeképp a korosztályom tagjai már demokráciában kezdték meg, vagy fejezték be a középiskolát, és melynek köszönhetően az utánunk jövő új generációk számára a szabadság levegője már magától értetődő, természetes, megkérdőjelezhetetlen dolog.

Köszönettel tartozunk nekik ezért. Eszüket, bátorságukat, kiállásukat, tetteik történelmi értékét nyugodtan párhuzamba állíthatjuk a márciusi ifjak éleslátásával, bátorságával, hősiességével.

Nem tudom megmondani, a ma gyűlölködői, napjaink acsarkodói hol voltak bátrak a hetvenes, nyolcvanas években, de azt látom, hogy ma újra nem lehet nyugodtan, szabadon emlékezni március 15-én, és gyakorlatilag egyetlen nemzeti ünnepünkön sem.

Ma nem azért nem lehet szabadon emlékezni, mert az állam csak egyféle értelmezést fogad el, nem azért nem lehet szabadon gyülekezni, mert a törvények nem adnak erre jogot a polgárnak, nem azért nem lehet szabadon szólni, mert a diktatúra válaszlépéseitől kell tartani.

A szabadságot, a nyugalmat, a békét, alapvető politikai jogaink gyakorlását ma nem az egypárti diktatúra gépezete, hanem a demokrácia adta lehetőségekkel élő, sokszor azokkal visszaélő, azonban a demokrácia lényegét láthatóan nem értő szélsőséges csoportok fenyegetik, korlátozzák.

Ezek a csekély társadalmi támogatottsággal rendelkező csoportok a demokráciát nem a vélemények színes sokaságaként, a köztársaságot nem a szabad, sokféleképpen gondolkodó polgárok közösségeként képzelik el. Láthatóan nem képesek tolerálni a sajátjukétól eltérő véleményeket, irányzatokat sem a sajtóban, sem az utcán.

Nem politikusi nyavalygás ez. Nem a megrugdosott autók, az eldobott tojások érdekesek. Nem az a gond, hogy bennünket, liberálisokat nem tolerálnak.

Bibótól tudjuk, hogy ha csak egy ember szabadságát is jogellenesen korlátozzák, hogy ha csak egy embert is jogellenes megkülönböztetés ér, mindenki szabadsága forog veszélyben.

A fiatal magyar demokráciát fenyegető veszély mibenlétét jól érzékelteti, hogy a napokban egy szélsőjobboldali félkatonai alakulat tagjai vindikálták maguknak a jogot, hogy a független magyar bíróság épületében maguk szabják meg, ki mehet be egy nyilvános tárgyalásra, és ki nem.

Nem csak a nekik nem tetsző politikai erők ellen lépnek fel erőszakos, jogsértő eszközökkel ezen szélsőségesek, már bírósági tárgyalásokon demonstrálnak, a független igazságszolgáltatás működését is fenyegetik olykor. Ide jutottunk.

A feladat adott, és nem kicsi. Nekünk, a fiatal magyar demokrácia híveinek, állampolgárként, és nekünk, a fiatal magyar demokrácia új politikus-generációjának a dolgunk, hogy megvédjük azt a konstrukciót, melyet a demokratikus ellenzék jelesei megálmodtak és létrehoztak. A mi feladatunk, hogy megvívjuk ezt a politikai küzdelmet, hogy megvédjük közös szabadságunkat. 

Forrás: szdsz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gusztos péter nemzeti ünnep

A bejegyzés trackback címe:

https://szdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr66385958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása