SZDSZ

Ez az oldal nem az SZDSZ hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az SZDSZ honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Gusztos: "nem szeretnénk egy második őszödi beszédet hallani 2010-ben"

2008.04.04. 10:27 politikus

"A mostani kormánykoalícióban a liberális párt április 30-ával befejezi közreműködését. Nem kértünk miniszterelnök-cserét az egyeztetések során. Nem a miniszterelnök személyével önmagában van problémája az SZDSZ-nek, döntésünk oka az, hogy elveszítettük a hitünket és bizalmunkat abban, hogy ez a kormánykoalíció azt a programot, amire közösen szerződtünk, végre tudja hajtani" - a hírextra.hu interjúja Gusztos Péterrel.

Hogy telt a szombati napja?

Családi programom lett volna, de persze bebuktam.

Meglepte az SZDSZ-t a kormányfő MSZP értekezletén tartott beszéde?

Horváth Ágnes menesztése egyeztetés nélkül történt. A bejelentés módja megdöbbentett bennünket, a beszéd egészéből pedig világossá vált: elfogyott a politikai akarat a közösen kialakított és együtt vállalt program végrehajtására.

Mi állt a hétfői döntés a mögött?

A késlekedés, vagy a puha válasz az egyébként is nehéz helyzetben lévő liberális pártot teljesen súlytalanná tette volna. Adhattuk volna ehhez a nevünket, de elveszettük volna az arcunkat. Nem szeretnénk 2010-ben egy második őszödi beszédet hallani. Nem tudunk asszisztálni ahhoz, hogy a következő két évben megálljanak a dolgok, hogy alibizzen a kormány. Az SZDSZ most persze kockázatot vállal, de a programját, célját vesztett koalícióban való maradás viszont a biztos halált jelentette volna.

Milyen most a két párt viszonya? Milyen hangulatban zajlottak a tárgyalások?

A keddi koalíciós egyeztetés nyugodt hangnemben zajlott. A nyugalmat megtartanám, nem szabad háborúskodnunk.

Mit tart az SZDSZ hibájának az elmúlt évekből?

A legkomolyabb az a rossz kompromisszum volt, amikor belementünk, hogy az egészségügy átalakítása ne a biztosítási reformmal induljon. Ha a ciklus elején megcsináljuk, egyrészt jelentős tőkebevonással indul az átalakítás, másrészt a Fidesznek nem lett volna sem ideje, sem ereje, sem pedig politikai lehetősége, hogy egy demagóg, populista népszavazással keresztbe feküdjön a reform előtt.

El tud-e képzelni valami olyan megoldást, amivel menthető lenne a jelenlegi koalíció?

Felmerült, hogy tárgyaljunk a kormányprogram sokadik megújításáról, de nem vehető komolyan az ilyen ajánlat, tekintve, hogy az elmúlt évben hány közös elhatározás mögül hátrált ki partnerünk. Mi értelme aláírni a koalíciós szerződés sokadik mellékletét, ha a miniszterelnök szerint a koalíciós szerződés nem szentírás? A visszafordulás az SZDSZ teljes hitelvesztését eredményezné. Nem tudom magam vezető tisztségben elképzelni a liberális pártban, ha az megfordul az úton, melyen elindult, és visszamenekül a Gyurcsány Ferenc vezette kormányba.

Az SZDSZ küldöttgyűlése nem dönthet másként?

Elvileg bárhogyan dönthet, de erre most nem látok esélyt.

Ön szerint Gyurcsány Ferenc tényleg nem számított ilyen heves reakcióra? Nem lehet, hogy éppen egy koalíciós szakítás előidézése volt a célja?

Gyurcsány Ferenc saját maga fogalmazott úgy, hogy elszámította magát. Egyetértek vele.

Mennyire játszhattak szerepet az SZDSZ belső konfliktusai?

Lehet, hogy úgy a miniszterelnök gondolta, annyira rossz állapotban vagyunk, hogy még ezt is meg lehet tenni velünk. Nekünk viszont nem volt választásunk: meg kellett mutatnunk, méghozzá egységesen, hogy nem lehet. Nem törődhettünk bele az SZDSZ gerincének összeroppantásába.

Hogyan tovább? Mi várható a kisebbségi kormányzástól?

Az SZDSZ konstruktív ellenzékként támogatni fog minden olyan törekvést, ami a gazdasági növekedést elősegíti, a konvergencia programot továbbviszi, hazánk versenyképességét szolgálja. Lesznek saját kezdeményezéseink is természetesen. Automatikus, biankó támogatás természetesen nincsen, ez a kisebbségi kormányzás lényege.

Elképzelhető, hogy előrehozott választások legyenek?

Nem célunk ez és nem is feltétlenül szükségszerű, hogy ez megtörténjen. Kisebbségi kormányok Európa számos országában kormányoznak. Persze az egy nyitott kérdés, nálunk hogyan fog ez működni.

Miniszterelnök csere nem lehet a megoldás?

A mostani kormánykoalícióban a liberális párt április 30-ával befejezi közreműködését. Nem kértünk miniszterelnök-cserét az egyeztetések során. Nem a miniszterelnök személyével önmagában van problémája az SZDSZ-nek, döntésünk oka az, hogy elveszítettük a hitünket és bizalmunkat abban, hogy ez a kormánykoalíció azt a programot, amire közösen szerződtünk, végre tudja hajtani.

Volt egyfajta fellélegzés, megkönnyebbülés az SZDSZ-ben a kilépés után?

Úgy kellett ez nekünk, mint púp a hátunkra. Kormánypártnak kormányválság sosem jön jókor. Hallom az összeesküvés-elméleteket, amelyek szerint az SZDSZ kreálta ezt a helyzetet, hogy a saját imázsát újraépítse. Ez nem így működik. Kész helyzet elé lettünk állítva és néhány rossz forgatókönyv közül kellett kiválasztani a kevésbé rosszat. Azt, ami nagyobb esélyt ad arra, hogy az SZDSZ, mint párt megőrizhesse saját tartását és versenyképes maradjon a magyar politikai életben.

És az MSZP-n belül?

Erről őket kell megkérdezni. Vannak ilyen hangok, de természetesen az aggodalomé is erősek.

Mennyi esélye van az SZDSZ-nek ellenzéki szerepben visszaszerezni elveszített népszerűségét, vagy legalábbis egy részét?

A liberális program képviselete a feladatunk. Kompromisszumok nélküli kifejtésében nagyobb mozgásterünk lesz. Legfontosabb elemeinek törvényhozási megvalósítása annak az együttműködésnek a függvénye, melyet most még nem ismerünk.

Mi várható az SZDSZ-en belül?

Lesz két küldöttgyűlésünk. Az elsőn, április végén a koalícióról szóló döntés mellett módosítjuk alapszabályunkat annak érdekében, hogy a június elején következő általános tisztújító küldöttgyűlésen, és persze soha a jövőben ne fordulhasson elő a belső választás során az, ami tavaly. A belső kampány, a választás után pedig zárni kell a sorokat, egységesen oda kell állni a megválasztott elnök mögé, mert e nélkül nem tudunk eséllyel ráfordulni a ciklus második felére.

Kinek van nagyobb esélye az elnökség elnyerésére? Újabban Kuncze Gábor és Szent-Iványi István neve is felmerült, a Kóka-Fodor megosztottságot enyhítendő.

Néhány héten belül kiderül, kik szállnak ringbe.

Egyes hírek szerint ellképzelhető, hogy Ön is megteszi.

Hallottam ezt a hírt, hangosan hápogott. Meg sem fordult ez a gondolat a fejemben. Nem állok készen erre a feladatra.

Forrás: szdsz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kormány gusztos péter

A bejegyzés trackback címe:

https://szdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr23420936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása