SZDSZ

Ez az oldal nem az SZDSZ hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az SZDSZ honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Gusztos: saját magának is ellentmond a Fidesz az egészségbiztosítás ügyében

2008.01.12. 14:30 politikus

Országos szinten ""harcos, magántőke-ellenes retorikát hallunk a Fidesztől, miközben az ellenzéki párt helyi politikusai gyakran nem csak pártolják a kórházak és szakrendelők működtetésének magánosítását, hanem aktívan részt is vesznek benne - mondta Gusztos Péter szombati sajtótájékoztatóján.   

Az SZDSZ szerint kettősség figyelhető meg a Fidesz egészségügyi privatizációs politikájában - közölte Gusztos Péter, a párt frakcióvezető-helyettese szombaton Budapesten. A liberálisok aggódva figyelik a Fidesz országos politikusainak "harcos magántőke-ellenes retorikáját", amelyre utoljára az 1950-es években a kommunisták részéről volt példa, miközben a vezető ellenzéki párt önkormányzati politikusai gyakran pártolják a rosszul működő kórházak és szakrendelők működtetésének magánosítását - mondta a szabad demokrata politikus. Mindenki egyetért abban, hogy a finanszírozhatatlan, "szocialista típusú" egészségügyi ellátórendszer helyett európai színvonalúra van szükség - jelentette ki.

Ez utóbbi pedig az SZDSZ álláspontja szerint csak egymással versenyző biztosító társaságokkal és a magántőke bevonásával képzelhető el. Gusztos Péter azt várja a Fidesztől, hogy a fentiek tükrében hozza végre nyilvánosságra valódi egészségügyi elképzeléseit. A liberális politikus Körmend esetét említette, ahol a fideszes vezetésű önkormányzat privatizálta a kórház működtetését és Heves városára is kitért, ahol a működtetést elnyerő cég vezetői között a Fidesz egri elnöke is szerepel.

Gusztos Péter az önkormányzati politikusok reformlépéseit Orbán Viktor fideszes és Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök harcias retorikájával összehasonlítva azt a következtetést vonta le, hogy a Fidesznek nincs problémája a privatizációval, ha az "párton belüli baráti körben" történik, tehát lehetséges, hogy nem a több egészségbiztosítási pénztár ellen van, hanem azt igényli, hogy megyei és városi elnökei környezetében lévő cégek is részt vehessenek bennük.

A szabad demokrata képviselő kitért arra is, hogy a privatizáció nem azt jelenti, hogy a befektető viszi az épületet és mindent - törvényekkel, helyi rendeletekkel lehet és kell olyan garanciákat teremteni, hogy a magánosításnak semmilyen hátrányos következménye ne legyen az adott térség lakosságára.

Forrás: szdsz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz egészségügy gusztos péter

A bejegyzés trackback címe:

https://szdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr79374271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása