SZDSZ

Ez az oldal nem az SZDSZ hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az SZDSZ honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Feltételekhez köti az SZDSZ az új biztosítási modell elfogadását

2007.09.09. 09:55 politikus

Az új egészségbiztosítási rendszerben egyik biztosító sem kerülhet monopolhelyzetbe, a biztosítási területi egységei már működő rendszerhez igazodjanak és a magánbiztosítóknak megérje befektetni; ehhez a három feltételhez köti az SZDSZ az új finanszírozási modell elfogadását - közölte Horn Gábor Horváth Ágnessel közös sajtótájékoztatóján. A koordinációs államtitkár szerint október elejéig meg kell egyezniük a koalíciós pártoknak az új modellről.



Az SZDSZ első feltétele, hogy legyen a monopóliumokat kizáró valóságos verseny a biztosítottakért:  Az SZDSZ nem fogadja el azt a megoldást, hogy "hét régióban monopolhelyzetben lévő biztosítók működjenek állami vezetéssel, plusz hét Audi kulccsal, plusz x számú hivatalnokkal" - fogalmazott a koordinációs államtitkár a Liberálisok Házában, ahol ma egész nap ingyenes szűrővizsgálatokkal, felvilágosító kiadványokkal várják az érdeklődőket. 

Az SZDSZ második feltétele, hogy az új biztosítási egységeknek az egészségügy már működő rendszeréhez kell igazodnia: ilyenek például a liberálisok által javasolt háziorvosi körzetek, ugyanakkor - mutatott rá az államtitkár - a települési, kistérségi, megyei szintre tagolt egészségügyi rendszerből hiányzik a szocialista javaslat alapját képező regionális szint. 

Végül pedig a szabad demokraták nem tudnak elképzelni olyan megoldást az egészségbiztosítás átalakítására, amelybe a magánbiztosítóknak nem éri meg befektetni.  Ennek érdekében javasolta az SZDSZ, hogy a magánbefektetők kisebbségi tulajdonosként megfelelő menedzseri jogokat kapjanak érdekeik érvényesítéséhez.

Horn Gábor véleménye szerint tartani kell a koalíciós megállapodásban vállalt határidőket, október elején be kell nyújtani a törvénycsomagot a parlamentnek, mert ha 2008 elejétől nem indul meg az átalakulás, akkor az 2009-ben már nem fog befejeződni, és 2010-ben a "választások áldozatává" válik az egészségügyi reform.

"Az SZDSZ ehhez nem asszisztál, ragaszkodni szeretnénk a közösen vállalt dátumokhoz" - jelentette ki. Mint mondta, jövő csütörtökön a koalíciós felek újabb egyeztetést tartanak a két pártelnök vezetésével, amelyen a biztosítók is képviseltetik magukat. Kérdésre válaszolva közölte: a biztosítók bizonytalansága arra sarkallja az SZDSZ-t, hogy jelezze a koalíciós partnernek, rossz megoldásba biztosan nem mennek bele.

25 milliárd forint jut a kórházaknak

Évtizedek óta először zárt többlettel az OEP kasszája, melyet most - mintegy 25 milliárd forintot - a Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete javaslatai alapján osztanak szét a kórházak között - jelentette be Horváth Ágnes.

A liberális tárca és a szakmai szervezetek között egyetértés volt abban, hogy a pénzből elsősorban a súlyponti kórházak, az onkológiai, kardiológiai osztályok, illetve az Országos Mentőszolgálat kiemelt támogatást kapnak.

A liberális miniszter fontos eredménynek nevezte, hogy 3 milliárd forintot fordítanak a betegek jobb ellátására, kiemelten az étkezés és a higiénés viszonyok színvonalának emelésére.

A tárcavezető közölte: szakértői bizottság bevonásával két héten belül javaslatot dolgoznak ki az egységes élelmezési követelményekre, melyet aztán miniszteri rendeletben szabályoznak. Szintén a tárca jogalkotási tervei között szerepel az otthonszülés jogi szabályozása.

Forrás: szdsz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://szdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr82171087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása