SZDSZ

Ez az oldal nem az SZDSZ hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az SZDSZ honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Az SZDSZ üdvözli a magyar-ukrán kishatárforgalmi egyezményt

2007.09.20. 11:18 politikus

A magyar liberális párt álláspontja szerint a schengeni szabályozás kiterjesztése nem eredményezheti újabb vasfüggöny legördülését az EU külső határain. Az Unió és hazánk alapvető érdeke, hogy a határokon átnyúló kulturális, gazdasági és társadalmi tevékenységek lehetőség szerint zavartalanul folytatódhassanak, és a családi kapcsolattartás se ütközzön akadályokba. Teljes és megnyugtató megoldást csak a szomszédos államok európai integrációja nyújthat, de szükséges áthidaló megoldásokat keresnünk ott, ahol ez a közeljövőben nem reális alternatíva - Szent-Iványi István közleménye.


Az SZDSZ üdvözli, hogy a magyar és az ukrán külügyminiszter tegnap Ungváron aláírta a két ország közötti kishatárforgalmi egyezményt.

A magyar liberális párt álláspontja szerint a schengeni szabályozás kiterjesztése nem eredményezheti újabb vasfüggöny legördülését az EU külső határain. Az Unió és hazánk alapvető érdeke, hogy a határokon átnyúló kulturális, gazdasági és társadalmi tevékenységek lehetőség szerint zavartalanul folytatódhassanak, és a családi kapcsolattartás se ütközzön akadályokba. Teljes és megnyugtató megoldást csak a szomszédos államok európai integrációja nyújthat, de szükséges áthidaló megoldásokat keresnünk ott, ahol ez a közeljövőben nem reális alternatíva.

A megállapodást várhatóan január 1-jéig ratifikálják. A határ mentén 50 kilométeres körzetben élők igényelhetik a kishatárforgalmi engedélyt, legfeljebb 5 éves időtartamra, 20 euróért. Becslések szerint ez a kedvezményes és könnyített utazási lehetőség a közel 160 ezresre becsült kárpátaljai magyarság mintegy 80 százalékát érintheti. A megállapodást a kárpátaljai magyarság képviselői is támogatásukról biztosították.

Forrás: szdsz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: eu külpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://szdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr30171202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása