SZDSZ

Ez az oldal nem az SZDSZ hivatalos blogja. Az oldalon lehetőséget kívánunk adni az SZDSZ honlapján megjelent hírek kommentálására.

Hirdetések

Friss topikok

Ön dönt, hálapénz vagy vizitdíj?

2007.08.09. 10:07 politikus

Adatok szerint a vizitdíj, a nyilvános várólisták, az egynapos műtétek és a nyár végéig kidolgozott új biztosítási rendszer szűnteti meg a hálapénzt. A Fidesz változatlanságot hirdető egészségpolitikája éppen a korrupt, igazságtalan és illegális hálapénzrendszert tartaná fenn  - mondta Horváth Ágnes és Horn Gábor mai sajtótájékoztatóján. 

Alaptalanul követeli a Fidesz az egészségügyi reform leállítását, hiszen az SZDSZ által elindított reformok számos kézzelfogható eredményt hoztak máris az egészségügyi rendszer működésében. - közölte egészségügyi statisztikákat idézve Horváth Ágnes és Horn Gábor.

Ezek közül az egyik legfontosabb a betegek által fizetett hálapénz megszüntetése. Adatok bizonyítják, hogy a háromszáz forintos vizitdíj bevezetése visszaszorította a legtöbbször ennél óval nagyobb összegű hálapénzt, hiszen egyre több beteg gondolja úgy, ha fizet vizitdíjat, nincs szükség a borítékra.

Ezt a folyamatot erősíti a nyilvános várólisták bevezetése, ami értelmetlenné teszi, hogy különböző előnyökért fizessen a beteg, illetve az egynapos sebészet elterjedése, ami ráadásul -egyes műtétek esetében, mint a lágyék- és köldöksérv, az orrmelléküreg vagy egyes nőgyógyászati beavatkozások - százmilliós megtakarítást jelent a kórházaknak,

Nyár végéig eldőlnek a nyitott kérdések

A reform legfontosabb lépése továbbra is az új egészségbiztosítói modell bevezetése lesz, melyet a kormánypártok a július elején aláírt koalíciós szerződés alapján alakítanak át. A még nyitott kérdésekről - így a regionalitás, vagy országos működés, az állami és magánszféra feladatainak világos meghatározása és a magántőke 49%-os tulajdonhoz jutásának keretei - augusztus 21-i egyeztetésen dönt a két párt, majd a minisztérium ezt követően terjeszti a törvényjavaslatot a parlament elé - fejtette ki a koalíciós együttműködésért felelős államtitkár. 

Az SZDSZ által javasolt rendszer értelmetlenné teszi a hálapénzt, hiszen a biztosított pontosan tudja majd, a pénztárak által fizetett összeg alapján milyen ellátásra jogosult. A megfelelő ellátást az Egészségbiztosítási Felügyelet mellett, a pénztárak is ellenőrzik, amennyiben a beteg elégedetlen, pénztárat válthat - tette hozzá Horváth Ágnes.   

A reform eredményeként a kórházak összességében 62 százalékkal több forráshoz jutnak, miközben működésük a korábbinál jóval hatékonyabb.

Az állami fenntartású intézmények összevonása miatt felszabaduló források, valamint az uniós támogatások felhasználásával indul el a XXI. század követelményeinek megfelelő korszerű egészségügy kialakítása.

Forrás: szdsz.hu

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://szdsz.blog.hu/api/trackback/id/tr65171097

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása